Abstract
Introduction: Bovine milk is a staple product, with high nutritional value for the population. However, the studies
in Nariño to assess its quality are scarce. Objetive: the compositional, sanitary and microbiological quality of raw
milk from crossbreed Holstein cows in Nariño was evaluated. Methods: A total of 1056 milk samples taken every 15 days after calving from 45 females were included. The compositional quality was evaluated by means of density, cryoscopic point
and acidity by NTC4987 and the percentages of fat, protein, non-fat solids (SNG) and lactose. Sanitary quality was
determined using milk antibiotics, somatic cell count (SCC) by PortaSCC and presumptive mastitis test (CMT). The microbiological quality, by the presence of Enterobacteriaceae, molds and yeasts, Staphylococcus aureus and Escherichia coli according to Charm Sciences Inc. The third of lactation and the fourths of the udder were compared with a repeated measures design and the variables were related with multivariate statistics. Results: differences by thirds were found for protein, fat, SNG, ST, lactose, acidity and pH (p < 0,05), results consistent with the literature. The milk was negative for antibiotics, there were no differences in RCS and 21 samples were positive for CMT. The presence of all the microorganisms evaluated was observed and the multivariate analysis showed a grouping of the microbiological variables with the SCR and precipitation (OR 2,35 95 % CI 1,67 to 6,4). Conclusions: increased rainfall increases the risk of infection and subclinical mastitis by 2,4 times, indicating that the hygienic quality of raw milk should be improved.
References
Muñoz-Domínguez L, Jurado-Gámez H, Quitiaquez-Montenegro D, Fajardo-Argoti C, Insuasty-Santacruz E. Evaluación de la calidad composicional, microbiológica y sanitaria de la leche cruda en el segundo tercio de lactancia en vacas lecheras. Rev Fac Med Vet Zootec. 2019; 66(1): 53-66. doi: https://doi.org/10.15446/rfmvz.v66n1.79402
Jiménez G, Tobón J, Rubiano J, Bustamante C, Abuabara Y. Alternativas tecnológicas para la producción competitiva de leche en el trópico alto: plan de modernización tecnológica de la ganadería bovina colombiana. Memorias. In: Elementos de gestión empresarial en la ganadería bovina del trópico de altura en Colombia. Agrosavia. 2018, p. 41-49. Disponible en: https://repository.agrosavia.co/handle/20.500.12324/17705
Martínez-Miranda M, Díaz-Arango F. Evaluación de la calidad de la leche cruda recibida en industrias lácteas de Manizales. Prod Limpia. 2016; 11(1): 75-84.
Resolución 000017 de 2012; Por el cual se establece el pago de la leche cruda al proveedor. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural (MADR). 2012.
Calderón A, Rodríguez V. Prevalencia de mastitis bovina y su etiología infecciosa en sistemas especializados en producción de leche en el altiplano cundiboyacense (Colombia). Rev Colomb Ciencias Pecu. 2008; 21(4): 582-589.
Consejo Nacional Lácteo. Acuerdo de competitividad de la cadena láctea colombiana. Bogotá: CNA; 2010. 31 p.
Bagri D, Pandey R, Bagri G, Kumari R, Bagdi D. Effect of subclinical mastitis on milk composition in lactating cows. J Entomol Zool Stud. 2018; 6(5): 231-236.
Carvajal R, Goyes V, Martínez E, Delgado B, Montenegro C. Análisis de factores económicos que influyen en los eslabones de la cadena láctea en Nariño. 1st ed. Pasto: Unimar; 2016. 350 p. 2016. 350 p.
Molano-Bernal L, Tibaduiza-Castañeda L, Cañar- Serna D, Aguilera-Arango G. Diagnóstico de la producción primaria en fincas lecheras del proyecto cadena de valor láctea en Boyacá y Nariño, Colombia. Rev Investig e Innovación Agropecu y Recur Nat. 2021; 8(1): 54-61. doi: https://doi.org/10.53287/hcdz9769pa51u
Wang M, Bissonnette N, Dudemaine P, Zhao X, Ibeagha-Awemu E. Whole Genome DNA Methylation Variations in Mammary Gland Tissues from Holstein Cattle Producing Milk with Various Fat and Protein Contents. Genes. 2021; 12(11):1727. doi: 10.3390/genes12111727.
Kolenda M, Sitkowska B. The Polymorphism in Various Milk Protein Genes in Polish Holstein-Friesian Dairy Cattle. Animals. 2021; 11(2): 389-396. doi: 10.3390/ani11020389
Jurado-Gámez H, Solarte-Portilla C, Burgos-Arcos A, González-Rodríguez A, Rosero-Galindo C. Relationship of the compositional content and sanitary quality of Holstein cows’ milk of the high tropic of Nariño. Rev Mex Cienc Pecu. 2020; 11(2): 421-434. doi: https://doi.org/10.22319/rmcp.v11i2.5118
Decreto número 616: Por el cual se expide el Reglamento Técnico sobre los requisitos que debe cumplir la leche para el consumo humano que se obtenga, procese, envase, transporte, comercializa, expenda, importe o exporte en el país. Ministerio de la Protección Social. 2006.
R Core Team (2018) R: A Language and Environment for Statistical Computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna.
Rodríguez C, Saavedra G, Gómez D. Efecto de la etapa de lactancia sobre la calidad fisicoquímica de leche en vacas de raza Holstein y Normando. Zootec Trop. 2015; 33: 23-35. https://www.produccionanimal.com.ar/produccion_bovina_de_leche/leche_subproductos/69-Rodriguez.pdf
Lemus-Ramírez V, Guevara-Escobar A, García-Muñiz J. Curva de lactancia y cambio en el peso corporal de vacas Holstein-Friesian en pastoreo. Agrociencia. 2008; 42(7): 753-765.
Jurado-Gámez H, Quitiaquez D, Muñoz-Domínguez L. Valoración de calidad composicional, sanitaria, y microbiológica de leche cruda en diferentes tercios de lactancia. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial. 2021; 19(2). doi: https://doi.org/10.18684/bsaa.v19.n2.2021.1675
Ferraretto L, Crump P, Shaver R. Effect of cereal grain type and corn grain harvesting and processing methods on intake, digestion, and milk production by dairy cows through a meta-analysis. J Dairy Sci. 2013; 96(1): 533-550. doi: 10.3168/jds.2012-5932
García C, Montiel R, Borderas T. Grasa y proteína de la leche de vaca: componentes, síntesis y modificación. Arch Zootec. 2014; 63: 85-105. doi: https://doi.org/10.21071/az.v63i241.592
Cipolat-Gotet C, Cecchinato A, De Marchi M, Bittante G. Factors affecting variation of different measures of cheese yield and milk nutrient recovery from an individual model cheese-manufacturing process. J Dairy Sci. 2013; 96(12): 7952-7965. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2012-6516
Stoop W, Bovenhuis H, Heck J, Van-Arendonk J. Effect of lactation stage and energy status on milk fat composition of Holstein-Friesian cows. J Dairy Sci. 2009; 92(4): 1469-1478. doi: 10.3168/jds.2008-1468
Hanuš O, Samková E, Křížová L, Hasoňová L, Kala R. Role of fatty acids in milk fat and the influence of selected factors on their variability—a review. Molecules. 2018; 23(7): 1636. doi: 10.3390/molecules23071636
Campabadal C. Factores que afectan el contenido de sólidos en leche. Nutr Anim Trop. 1999; 5(1): 67-92.
Jurado-Gámez H, Muñoz-Domínguez L, Quitiaquez-Montenegro D, Fajardo-Argoti C, Insuasty-Santácruz E. Evaluación de la calidad composicional, microbiológica y sanitaria de la leche cruda en el segundo tercio de lactancia en vacas lecheras. Rev Med Vet Zoot. 2019; 66(1): 53-66.
Gallego-Castro L, Mahecha-Ledesma L, Angulo-Arizala J. Producción, calidad de leche y beneficio: costo de suplementar vacas Holstein con Tithonia diversifolia. Agron Mesoam. 2017; 28(2): 357–370. doi: https://doi.org/10.15517/ma.v28i2.25945
Córdova-Izquierdo A, Torres J, Gutiérrez R, Betancourt S, Campos V. Composición de la leche de vacas Holstein suplementadas con caña de azúcar integral y saccharina rústica enriquecida. Rev Vet. 2010; 21(1): 66-68. doi: http://dx.doi.org/10.30972/vet.2111872
O’Sullivan M, Horan B, Pierce K, McParland S, O’Sullivan K, Buckley F. Milk production of Holstein-Friesian cows of divergent Economic Breeding Index evaluated under seasonal pasturebased management. J Dairy Sci. 2019; 102(3): 2560-2577. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2018-15559
Eaglen S, Coffey M, Woolliams J, Mrode R, Wall E. Phenotypic effects of calving ease on the subsequent fertility and milk production of dam and calf in UK Holstein-Friesian heifers. J Dairy Sci. 2011; 94(11): 5413-5423. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2010-4040
Kanurić K, Milanović S, Ikonić B, Lončar E, Iličić M, Vukić V, et al. Kinetics of lactose fermentation in milk with kombucha starter. J Food Drug Anal. 2018; 26(4). doi: https://doi.org/10.1016/j.jfda.2018.02.002
Alcântara L, Fontan R, Bonomo R, De Souza J, Sampaio V, Pereira R. Density and dynamic viscosity of bovine milk affect by temperature and composition. Int J Food Eng. 2012; 8(1): 45-67. doi: 10.1515/1556-3758.1860
Navia J, Muñoz D, Solarte J. Caracterización biofísica y socioeconómica de fincas ganaderas de leche en el municipio de Guachucal, Nariño. Temas Agrar. 2015; 20(1): 113-129. https://doi.org/10.21897/rta.v20i1.753
Orjuela-Echandía G. Plan de muestreo para caracterizar a los productores de las cuencas lecheras del departamento de Nariño. Bogotá: Fundación Universitaria Los Libertadores; 2018.
Newman J, Holt T, Cogan J, Womack B, Phillips J, Li C, et al. Increased prevalence of EPAS1 variant in cattle with high-altitude pulmonary hypertension. Nat Commun. 2015; 6(1): 1-5. doi: 10.1038/ncomms7863
Rodríguez-Martínez G. Comportamiento de la mastitis bovina y su impacto económico en algunos hatos de la Sabana de Bogotá, Colombia. Rev Med Vet. 2006; 1(12): 35-55. doi: https://doi.org/10.19052/mv.2052
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 2022 Carlos Lima-Rodríguez, Henry Jurado-Gámez, Álvaro Pazos-Moncayo